LED Kennisbank

Op onze site komt u geregeld termen voor die soms wat vragen kunnen opleveren. Om u meer wegwijs te maken in de LED wereld hebben wij voor u de onderstaand begrippenlijst gemaakt. U hoeft nu niet langer eindeloos het internet af te speuren naar ingewikkelde uitleg van onbekende terminologie!

AC en DC

AC staat voor 'Alternating Current' en wordt in het Nederlands ook wel 'wisselstroom' genoemd. Het is de elektriciteit dat uit de stopcontacten van de meeste huishoudens en industrie komt.
DC staat voor 'Direct Current', wat gelijkstroom betekent. LED-trafo’s geven meestal gelijkstroom. Dit is beter voor een 12 Volt LED-lamp doordat er geen schommelingen in de spanning ontstaan, wat de levensduur van de LED-lamp weer ten goede komt.
Indien op uw lamp 12V DC aangegeven staat, mag uw lamp alleen op een omvormer of accu worden aangesloten die gelijkstroom geeft. Op gelijkspanning kan daarintegen wel ook een AC lamp worden aangesloten. Controleer altijd even uw trafo of deze een gelijkspanning of wisselstroom geeft voor u uw verlichting aansluit.


Ampèrage

De sterkte van elektrische stroom wordt gemeten in ampère, en wordt informeel ook wel ampèrage genoemd naar analogie van voltage voor de elektrische spanning.
Het ampèrage geeft geeft de maximale stroomsterkte aan die van de adapter gevraagd zal worden. Het is daarom van belang dat het output ampèrage van uw adapter altijd minimaal gelijk of hoger is dan het input ampèrage. Een adapter met een te laag output ampèrage zal overbelast worden en sneller defect raken. Een adapter met een hoger ampèrage wordt daarentegen minder belast en zal dus in de regel langer meegaan.
Het is niet verstandig een adapter met een lager ampèrage te gebruiken dan de LEDstrip aangeeft. LEDstripXL raadt aan een transformator/stroomadapter nooit voor meer dan 85% te belasten om de levensduur optimaal te benutten. Het is wel mogelijk een adapter met een hoger ampèrage te gebruiken.


Armatuur

Een armatuur is de behuizing of draagconstructie voor een of eerdere lichtbronnen. Een van de functies is het licht op de juiste manier kunnen richten.


Binning

LED-chips worden met miljoenen in massa geproduceerd en daarbij ontstaan onvermijdelijk kleine verschillen in kleurweergave en lichtopbrengst. Led-chips worden na productie getest op kleurafwijking.  Op microscopisch niveau is geen enkele led precies hetzelfde. Het kan zelfs voorkomen dat twee verschillende ledjes met dezelde kleurtemperatuur, toch anders worden waargenomen qua kleur. De kleurvariaties kunnen groot zijn, waardoor selectie noodzakelijk is om kleurconsistentie en kwaliteit te waarborgen. Binning is een manier om de chips zodanig te sorteren dat alle LED's uit een bepaalde bin er hetzelfde uitzien en een vergelijkbare lichtopbrengst hebben.


Candela (cd)

De candela is de SI-eenheid van lichtsterkte. De lichtsterkte geeft aan hoeveel licht zich bevindt in ieder stukje van een lichtbundel. Het hangt dus samen met de ruimtehoek waarin het licht wordt uitgestraald. Eén candela komt ongeveer overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars. Een gloeilamp van 100 watt heeft daarentegen een lichtsterkte van circa 120 candela. De lichtsterkte van leds en ledlampen wordt uitgedrukt in millicandela (mcd). 1000 millicandela is gelijk aan 1 candela.

De candela is verwant aan de eenheden lumen en lux. De eenheid lumen wordt gebruikt voor de totale lichtstroom in een lichtbundel. Wanneer een bundel met een sterkte van 1 lumen op een oppervlak van 1 vierkante meter valt geeft dit een verlichtingssterkte van 1 lux. 1 lux is dus gelijk aan 1 lumen per vierkante meter.

Candela is een maat voor de sterkte van licht, maar zegt niets over de hoeveelheid licht. Met een reflector of lens kan licht gebundeld worden om meer lichtsterkte (en dus meer Lux) te verkrijgen, zonder dat je een sterkere lamp hoeft te gebruiken.

 

Chromaticiteit

Chromaticiteit is de kwaliteit van een kleur zoals gedefinieerd door zijn kleurtint, verzadiging en helderheid.


Color Rendering Index (CRI)

Color Rendering Index is de maat van hoe kleuren eruit zien onder een lichtbron in vergelijking met zonlicht (100CRI). U zult herkennen dat u bij bepaalde belichting niet goed het verschil tussen uw donkerblauwe sokken en zwarte sokken kunt opmaken. Deze verlichting heeft hoogstwaarschijnlijk een lage CRI waarde. Informatie hebben over de CRI van een LED strip is gunstig omdat je er zo zeker van kunt zijn dat de kleuren correct worden gerepresenteerd door de lichtbron. CRI wordt gemeten op een schaal van 0-100. Een CRI van >80 is de industriestandaard voor de meeste toepassingen, hoewel een CRI van >90 noodzakelijk is voor situaties die een hoge kleur nauwkeurigheid vereisen. 

Dali

DALI is de afkorting die staat voor Digital Addressable Lighting Interface. Het gaat om een wereldwijde standaard en intelligent systeem, gericht op verlichting, waarin verschillende componenten met elkaar communiceren. Het focust daarbij op energiebesparing en bedieningsgemak. DALI is in 2000 ontworpen om de bediening van bedrijfsverlichtingsapparatuur beter en makkelijker te reguleren.

Met gebruik van dit betrouwbare systeem kunt u digitaal LED drivers aansturen. Met DALI kan de helderheid en felheid van licht bepaald worden, maar ook de kleur en besturing van uw verlichting kan ermee gereguleerd worden. De intelligente sturing realiseert tevens maximale energiebesparing door middel van daglichtregeling, lichtsensoren à aan-/afwezigheidsdetectie, automatische tijdsturingen, lokale en centrale bediening.

DALI wordt internationaal erkend en is hierdoor flexibel te integreren in winkels, kantoren, scholen, musea, etc. Het is eenvoudig te beheren via speciale software.

 

Digital MultipleX (DMX)

Digital MultipleX  is een signaal protocol dat het mogelijk maakt om verlichting, dimmers en led controllers aan te sturen. Het dimt licht, maar kan ook kleuren mixen en de intensiteit bepalen etc. Het bestaat uit een protocol dat tot 512 kanalen kan aansturen. Om deze reden komt u op onze site ook vaak de term DMX-512 tegen.


Driver

Zie transformator


Dual White

Een redelijk nieuwe optie voor LED verlichting is Dual White. Deze LED verlichting is voorzien van twee soorten LEDs: koud en warm wit, waardoor de verlichting ingesteld kan worden op verschillende kleurtemperaturen. Dual White verlichting heeft een bereik van 2700K-6500K, wat betekent dat de verlichting een heel warm wit licht tot een koud wit licht met blauwe goed kan geven.


Flux

De totale som van Lumens die een lichtbron geeft.

Golflengte

Zichtbaar licht is een onderdeel van het elektromagnetische spectrum en zit qua golflengte tussen UV-straling en infrarode straling in. De golflengte (λ) is de afstand tussen twee opeenvolgende punten met dezelfde fase. Bij licht spreekt men meestal over de golflengte in vacuüm en lucht die bij een frequentie hoort. De golflengte is, in tegenstelling tot de frequentie, afhankelijk van de stof waar de straling doorloopt.

Het zichtbare spectrum strekt zich uit over golflengten van ongeveer 380 nm (nanometer) (violet) tot 780 nm (rood) in vacuüm en lucht. Als alle golflengtes van het zichtbare deel van het spectrum in min of meer gelijke mate aanwezig zijn, zien we de kleur wit.

Doordat elektromagnetische straling zich altijd met de lichtsnelheid door de ruimte begeeft, is er een directe relatie tussen de golflengte en de frequentie van de straling, het aantal golven per seconde. Hoe korter de golf, hoe hoger de frequentie. We geven deze frequentie aan in Hertz. Een hoge frequentie betekent ook een hoge energie. De intensiteit van licht wordt de lichtsterkte genoemd, de eenheid van lichtsterkte is candela (cd).

 

Infrarood (IR)

Een infrarood LED creeert licht met een golflengte die net wat langer is dan het menselijk ook kan waarnemen. Een infrarood LEDje werkt op een soortgelijke manier als een LEDje dat waarneembaar licht produceert. De term infrarood is op onze site van toepassing op afstandsbedieningen. Over het algemeen hebben deze afstandsbedieningen een bereik van 7-10 meter. Er moet altijd gericht worden op de ontvanger en het signaal kan niet door muren heen.


Ingress Protection (IP)

IP, ook wel 'Ingress Protection', is een waarde die de mate waarin een product capabel is om in een bepaalde omgeving goed te kunnen werken definieert. Het is een maatstaf van de mate van bescherming dat een product zal hebben tegen bijvoorbeeld stof, zand en viezigheid, maar ook vloeistoffen, zoals water.
Een IP waarde is gebaseerd op twee nummers, waarbij het eerste nummer refereert naar de bescherming tegen solide objecten en het tweede nummer naar de bescherming tegen vloeistoffen.

IP 1e cijfer beschermt tegen aanraking IP 2e cijfer beschermt tegen vocht
0x Geen bescherming 0x Geen
1x Grote voorwerpen 1x Drukdicht type 1
2x Middelgrote voorwerpen 2x Drukdicht type 2
3x Kleine voorwerpen 3x Spatwaterdicht
4x Spitse voorwerpen 4x Plensdicht
5x Stofbescherming 5x Sproeiwaterdicht
6x Stofvrij 6x Waterbestendig
    7x Dompeldicht
    8x Waterdicht
    9x Vochtdicht

 

Kleur temperatuur (CCT)

In het Engels ook wel Correlated Color Temperature. De kleur van licht kan vastgesteld worden door naar de kleur temperatuur te verwijzen in de maat van Kelvin (K).  Lampen met een maat Kelvin tussen de 5000K-6000K geven een wit licht. Hoe dichterbij de 3000K de lamp komt, hoe warmer (rood-geelachtig) het licht oogt. Er zijn zelfs lampen met een kleurtemperatuur van 2700K in onze shop. Lampen met een Kelvinwaarde die bij de 6500K in de buurt komen krijgen juist weer een meer blauwe tint.

KNX

KNX is een communicatieprotocol dat ervoor zorgt dat de meest uiteenlopende producten van verschillende fabrikanten samen in één systeem gebruikt kunnen worden. Onder meer het inschakelen en dimmen van verlichting, de besturing van uw verwarming, beveiliging en jaloezieën wordt slim geïntegreerd door middel van KNX. De centrale aansturing gaat door middel van touchscreens, tablets of smartphones.

Het voordeel van KNX is dat de gecertificeerde producten uitvoerig en onafhankelijk getest zijn voor ze op de markt komen. Zo bent u altijd zeker dat de producten zonder problemen met elkaar in het systeem kunnen communiceren. Ook is KNX een decentraal systeem. Bij uitval van een enkel apparaat blijft KNX altijd zijn werk doen met de overige apparaten.

KNX is zowel bedraad, alsook draadloos te gebruiken.

Nadeel van het KNX-systeem is dat de investeringskosten vrij hoog kunnen uitpakken. Ook is de programmering niet eenvoudig en is iemand met een opleiding vereist om alles goed te installeren. KNX is door deze nadelen vooral te zien bij professionele spelers, maar voor minder complexe installaties is er inmiddels ook een laagdrempelige oplossing op de markt genaamd KNX easy.

Light Emitting Diode (LED)

LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED is een halfgeleider (diode), die licht uitstraalt wanneer er stroom door gaat. De halfgeleidermaterialen waar leds gebruik van maken, zetten elektrische energie om in zichtbare elektromagnetische straling. LED's beginnen dankzij hun rendement en lage energieverbruik een vervanger te worden voor de meeste conventionele lichtbronnen. 


Luminous Flux, Lumen (lm)

Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren drukte je de lichthoeveelheid (helderheid) uit in watt, vandaag de dag gebruiken we hiervoor 'lumen'. Lumen is de maat van helderheid zoals het menselijk oog deze waarneemt. Het is een belangrijke variabele wanneer u uw LED verlichting uit gaat kiezen. Zorg dat u de lumen tussen LED strips vergelijkt voordat u beslist welke LED strip het beste is voor uw doeleinden.

Lux

Lux is een eenheid van lichtsterkte. Het zegt iets over hoeveel lumen à licht er op een oppervlak valt. Een lichtbundel met een sterkte van één lumen op een oppervlak van één vierkante meter valt geeft een verlichtingssterkte van één lux. Eén lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter.

 

mA en mAmp

mA is 1/1000 ampere en mAmp is 0,001/1 ampère. Stroom is de maximale belasting die door een licht of krachtgroep geleverd kan worden en dat wordt uitgedrukt in Ampère. Bij het gebruik van LED strips is het gebruikelijk dat de stroom voor de LEDjes minder dan 1 ampère bedraagt. In dit geval wordt miliampère (mAmp) gebruikt om de hoeveelheid aan te geven. 


MacAdam-ellips

In de studie van kleurwaarneming worden kleurverschillen aangeduid met McAdam ellipsen. Deze geven de spreiding in kleurtemperatuur aan. Binnen een McAdam ellips  zijn afwijkingen van één stap vanuit het centrum niet zichtbaar. Afwijkingen van twee tot drie stappen zijn nauwelijks zichtbaar en afwijkingen van vier tot zeven stappen zijn duidelijker op te merken. Een goede led mag binnen de McAdam ellips niet meer dan twee stappen afwijken.


Passive InfraRed sensor (PIR)

Een PIR sensor is een apparaat dat gebruikt wordt om beweging te detecteren door middel van infrarood straling. Als een persoon langs een dergelijke sensor loopt, neemt het een snelle verandering van infrarood straling waar en zend het een signaal uit. PIR sensors worden onder andere gebruikt om automatisch licht of een camera in te schakelen als iemand een kamer binnenkomt.


Printed Circuit Board (PCB)

Een PCB, in het Engels 'Printed Circuit Board', kan gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder glasvezel, koper en aluminium. Het PCB heeft een elektrisch circuit dat in zilveren etsen is afgedrukt. Dit circuit is bepalend voor hoe de LED verlichting zal werken. Het is tevens het platform van waaruit LEDjes worden aangestuurd voor verschillende toepassingen.


Radio Frequency (RF)

RF staat voor radiofrequentie. Het is de golflengte waarop een afstandsbediening een signaal vanaf de afstandsbediening naar de LED strip stuurt. Bij LEDStripXL is deze frequentie 2.4GHZ tenzij anders aangegeven.


RGB en RGBW

De afkorting RGB is een  acroniem voor rood, groen en blauw. Dit zijn de 3 primaire kleuren van licht. Combinaties van deze 3 kleuren maken het mogelijk om allerlei andere kleuren te creëren. Standaard RGB LED strips maken gebruik van een 3-in-1 LED-chip, die bestaat uit rode, groene en blauwe chips. Wanneer alle 3 de kleuren helemaal aan staan en dus gemixt zijn ontstaat er een kleur die bijna wit is. RGBW strips gebruiken ofwel een 4-in-1 LED-chip die naas rood, groen en blauw ook een witte chip hebben of een RGB-chip naast een witte chip. Hoewel RGB een kleur kan produceren die zeer dicht bij wit in de buurt komt, een aparte witte LED veroorzaakt een veel puurdere witte toon. De extra witte chip biedt daarbij extra mogelijkheden voor kleurenmengen met de RGB-chips om een groot aantal unieke tinten te creëren.


RoHS Richtlijn

RoHS betekent Restristion of Hazardous Substances, oftewel Beperking van Gevaarlijke Stoffen. Het gaat om een EU-richtlijn, waarvan de bedoeling is het gebruik van zes (gevaarlijke) stoffen in de elektronische industrie te verminderen. U kunt deze vier letters tegenkomen op onze producten. Dit houdt in dat het product voldoet aan de RoHS Richtlijn.


Surface Mounted Diodes (SMD)

Surface Mounted Diodes is de term voor het type LED die op een PCB gesoldeerd en zeer krachtig is. Het is als het ware de verpakking van een LEDje in LED strips. Surface Mounted LEDjes kunnen sneller en met een betere kwaliteit dan doorverbindingen worden gemonteerd. Er zijn verschillende soorten SMD's wat betreft formaat en type LEDjes. LEDStripXL gebruikt met name SMD3528, SMD2835 en SMD5050 voor haar ledstrips en SMD5730 voor haar led aquarium balken. Het deluxe assortiment bevat vooral LEDjes van het type SMD3030 van Nichia.


Tijd controller

Een tijd controller is een kastje waarmee u één of meerdere LEDstrips door middel van door u gekozen instellingen automatisch kan bedienen. De tijd controller heeft in totaal 5 kanalen. Per kanaal kunt u een bepaalde instelling kiezen die, afhankelijk van het aantal LEDstrips dat u aansluit op dit kanaal, uw LEDverlichting aanstuurt. Wilt u bijvoorbeeld dat alle LEDstrips in uw woonkamer om 8:00 aangaan, kunt u deze strips op hetzelfde kanaal aansluiten en deze instelling toepassen voor het betreffende kanaal. Ook is het mogelijk om deze strips op afzonderlijke kanalen aan te sluiten en afzonderlijk te besturen.

Bij een tijd controller ontvangt u altijd een CD met software voor op uw PC. Met behulp van deze software bepaald u hoe de tijd controller afgesteld moet worden; hoe uw LEDstrips bediend moeten worden. U kunt ook op de tijd controller zelf enige instellingen toepassen.


Trafo

Zie transformator


Transformator (trafo)

Een transformator wordt in de LED wereld ook wel een 'trafo', 'driver', 'voeding' of 'voedingsadapter' genoemd. Een transformator zorgt ervoor dat een 12VDC of 24VDC lamp werkt op een 230VAC stroombron door de spanning om te vormen. Een LED transformator zorgt er dus voor dat uw LED verlichting een stabiele voeding heeft. Een 12 Volt LED-lamp waarbij expliciet vermeld staat dat deze geschikt is voor AC/DC werkt op zowel wisselspanning als gelijkspanning trafo’s.


Voedingsadapter

Zie transformator


Voltage (volt/V)

Voltage is de SI-eenheid voor elektrische potentiaal en elektrische spanning. Het geeft dus aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. De spanning die op stopcontacten in Nederland staat is 230 volt. De hoeveelheid stroom die uit het stopcontact komt is echter afhankelijk van het apparaat dat aangesloten is. Onze ledstrips werken voornamelijk op 12 en 24 volt. 12-24 volt wordt ook wel zwakstroom genoemd, dit is erg veilig in gebruik. Een andere belangrijke factor in veiligheid en stroom is het verschil tussen AC en DC, zie hiervoor AC/DC.

 

Watt

De eenheid voor het meten van elektrische kracht. Het geeft de energie consumptie van een elektrisch apparaat weer wanneer deze ingeschakelt is. 



Z-Wave

Z-wave is een besturingssysteem dat ervoor zorgt dat de apparaten in uw smart home informatie naar elkaar versturen en draadloos met elkaar kunnen communiceren. Het behaalt een maximale snelheid van 100kbit p.s. en maakt gebruik van de 868MHz-band. Met een groot bereik van wel 30 meter is het een ideaal systeem voor thuisgebruik. Door middel van een mesh netwerk is dit bereik nog verder uit te breiden. Z-Wave heeft ongeveer 350 fabrikanten aan zich verbonden, die in totaal zo’n 1500 producten leveren. Er is dus een ruim aanbod aan producten als u kiest voor Z-Wave.
De chipsets en certificatie van Z-Wave is slechts van één fabrikant beschikbaar, namelijk Sigma Designs. Dit zorgt ervoor dat er een goede compatibiliteit is bij Z-Wave producten, gebaseerd op de certificatie.

ZigBee 

ZigBee is een besturingssysteem dat ervoor zorgt dat alle apparaten in uw smart home met elkaar in verbinding staan. Het systeem behaalt wel 250kbit p.s. op een 2.4GHz-band (zie Radio Frequency) en heeft een bereik van 10 meter. Dit bereik is tevens verder uit te breiden door middel van een mesh netwerk. ZigBee is er om seintjes te geven om bijvoorbeeld uw lamp in de voorkamer te dimmen.

Zigbee is relatief goedkoop en toegankelijk voor fabrikanten, het maakt namelijk gebruik van een wereldwijde standaard. Dat wil zeggen dat een fabrikant een product maar één keer hoeft te maken en daarna overal kan verkopen. Bekende producten die gebruik maken van Zigbee zijn Philips Hue, IKEA Tradfri, Samsung SmartThings en Honeywell-thermostaten. Het voordeel van ZigBee is dat elk apparaat het signaal doorgeeft aan de volgende en zo een dekkend netwerk creëert. U bent zo niet langer afhankelijk van een centrale router en kunt door middel van dit systeem tot de kleinste uithoeken van uw smart home komen.

Wat betreft de verlichting in uw huis kunt u met ZigBee afzonderlijke lichten en lichtgroepen schakelen en dimmen, of zelfs hele lichtscenes instellen.

//