LED Kennisbank

Op onze site komt u geregeld termen voor die soms wat vragen kunnen opleveren. Om u meer wegwijs te maken in de LED wereld hebben wij voor u de onderstaand begrippenlijst gemaakt. U hoeft nu niet langer eindeloos het internet af te speuren naar ingewikkelde uitleg van onbekende terminologie!

AC en DC

AC staat voor 'Alternating Current' en wordt in het Nederlands ook wel 'wisselstroom' genoemd. Het is de elektriciteit dat uit de stopcontacten van de meeste huishoudens en industrie komt.
DC staat voor 'Direct Current', wat gelijkstroom betekent. LED-trafo’s geven meestal gelijkstroom. Dit is beter voor een 12 Volt LED-lamp doordat er geen schommelingen in de spanning ontstaan, wat de levensduur van de LED-lamp weer ten goede komt.
Indien op uw lamp 12V DC aangegeven staat, mag uw lamp alleen op een omvormer of accu worden aangesloten die gelijkstroom geeft. Op gelijkspanning kan daarintegen wel ook een AC lamp worden aangesloten. Controleer altijd even uw trafo of deze een gelijkspanning of wisselstroom geeft voor u uw verlichting aansluit.


Ampèrage

De sterkte van elektrische stroom wordt gemeten in ampère, en wordt informeel ook wel ampèrage genoemd naar analogie van voltage voor de elektrische spanning.
Het ampèrage geeft geeft de maximale stroomsterkte aan die van de adapter gevraagd zal worden. Het is daarom van belang dat het output ampèrage van uw adapter altijd minimaal gelijk of hoger is dan het input ampèrage. Een adapter met een te laag output ampèrage zal overbelast worden en sneller defect raken. Een adapter met een hoger ampèrage wordt daarentegen minder belast en zal dus in de regel langer meegaan.
Het is niet verstandig een adapter met een lager ampèrage te gebruiken dan de LEDstrip aangeeft. LEDstripXL raadt aan een transformator/stroomadapter nooit voor meer dan 85% te belasten om de levensduur optimaal te benutten. Het is wel mogelijk een adapter met een hoger ampèrage te gebruiken.


Armatuur

Een armatuur is de behuizing of draagconstructie voor een of eerdere lichtbronnen. Een van de functies is het licht op de juiste manier kunnen richten.


Binning

LED-chips worden met miljoenen in massa geproduceerd en daarbij ontstaan onvermijdelijk kleine verschillen in kleurweergave en lichtopbrengst. Led-chips worden na productie getest op kleurafwijking.  Op microscopisch niveau is geen enkele led precies hetzelfde. Het kan zelfs voorkomen dat twee verschillende ledjes met dezelde kleurtemperatuur, toch anders worden waargenomen qua kleur. De kleurvariaties kunnen groot zijn, waardoor selectie noodzakelijk is om kleurconsistentie en kwaliteit te waarborgen. Binning is een manier om de chips zodanig te sorteren dat alle LED's uit een bepaalde bin er hetzelfde uitzien en een vergelijkbare lichtopbrengst hebben.


Chromaticiteit

Chromaticiteit is de kwaliteit van een kleur zoals gedefinieerd door zijn kleurtint, verzadiging en helderheid.


Color Rendering Index (CRI)

Color Rendering Index is de maat van hoe kleuren eruit zien onder een lichtbron in vergelijking met zonlicht (100CRI). U zult herkennen dat u bij bepaalde belichting niet goed het verschil tussen uw donkerblauwe sokken en zwarte sokken kunt opmaken. Deze verlichting heeft hoogstwaarschijnlijk een lage CRI waarde. Informatie hebben over de CRI van een LED strip is gunstig omdat je er zo zeker van kunt zijn dat de kleuren correct worden gerepresenteerd door de lichtbron. CRI wordt gemeten op een schaal van 0-100. Een CRI van >80 is de industriestandaard voor de meeste toepassingen, hoewel een CRI van >90 noodzakelijk is voor situaties die een hoge kleur nauwkeurigheid vereisen. 


Digital MultipleX (DMX)

Digital MultipleX  is een signaal protocol dat het mogelijk maakt om verlichting, dimmers en led controllers aan te sturen. Het dimt licht, maar kan ook kleuren mixen en de intensiteit bepalen etc. Het bestaat uit een protocol dat tot 512 kanalen kan aansturen. Om deze reden komt u op onze site ook vaak de term DMX-512 tegen.


Driver

Zie transformator


Dual White

Een redelijk nieuwe optie voor LED verlichting is Dual White. Deze LED verlichting is voorzien van twee soorten LEDs: koud en warm wit, waardoor de verlichting ingesteld kan worden op verschillende kleurtemperaturen. Dual White verlichting heeft een bereik van 2700K-6500K, wat betekent dat de verlichting een heel warm wit licht tot een koud wit licht met blauwe goed kan geven.


Flux

De totale som van Lumens die een lichtbron geeft.


Infrarood (IR)

Een infrarood LED creeert licht met een golflengte die net wat langer is dan het menselijk ook kan waarnemen. Een infrarood LEDje werkt op een soortgelijke manier als een LEDje dat waarneembaar licht produceert. De term infrarood is op onze site van toepassing op afstandsbedieningen. Over het algemeen hebben deze afstandsbedieningen een bereik van 7-10 meter. Er moet altijd gericht worden op de ontvanger en het signaal kan niet door muren heen.


Ingress Protection (IP)

IP, ook wel 'Ingress Protection', is een waarde die de mate waarin een product capabel is om in een bepaalde omgeving goed te kunnen werken definieert. Het is een maatstaf van de mate van bescherming dat een product zal hebben tegen bijvoorbeeld stof, zand en viezigheid, maar ook vloeistoffen, zoals water.
Een IP waarde is gebaseerd op twee nummers, waarbij het eerste nummer refereert naar de bescherming tegen solide objecten en het tweede nummer naar de bescherming tegen vloeistoffen.


Kleur temperatuur (CCT)

In het Engels ook wel Correlated Color Temperature. De kleur van licht kan vastgesteld worden door naar de kleur temperatuur te verwijzen in de maat van Kelvin (K).  Lampen met een maat Kelvin tussen de 5000K-6000K geven een wit licht. Hoe dichterbij de 3000K de lamp komt, hoe warmer (rood-geelachtig) het licht oogt. Er zijn zelfs lampen met een kleurtemperatuur van 2700K in onze shop. Lampen met een Kelvinwaarde die bij de 6500K in de buurt komen krijgen juist weer een meer blauwe tint.


Light Emitting Diode (LED)

LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED is een halfgeleider (diode), die licht uitstraalt wanneer er stroom door gaat. De halfgeleidermaterialen waar leds gebruik van maken, zetten elektrische energie om in zichtbare elektromagnetische straling. LED's beginnen dankzij hun rendement en lage energieverbruik een vervanger te worden voor de meeste conventionele lichtbronnen. 


Luminous Flux, Lumen (lm)

Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren drukte je de lichthoeveelheid (helderheid) uit in watt, vandaag de dag gebruiken we hiervoor 'lumen'. Lumen is de maat van helderheid zoals het menselijk oog deze waarneemt. Het is een belangrijke variabele wanneer u uw LED verlichting uit gaat kiezen. Zorg dat u de lumen tussen LED strips vergelijkt voordat u beslist welke LED strip het beste is voor uw doeleinden.


mA en mAmp

mA is 1/1000 ampere en mAmp is 0,001/1 ampère. Stroom is de maximale belasting die door een licht of krachtgroep geleverd kan worden en dat wordt uitgedrukt in Ampère. Bij het gebruik van LED strips is het gebruikelijk dat de stroom voor de LEDjes minder dan 1 ampère bedraagt. In dit geval wordt miliampère (mAmp) gebruikt om de hoeveelheid aan te geven. 


MacAdam-ellips

In de studie van kleurwaarneming worden kleurverschillen aangeduid met McAdam ellipsen. Deze geven de spreiding in kleurtemperatuur aan. Binnen een McAdam ellips  zijn afwijkingen van één stap vanuit het centrum niet zichtbaar. Afwijkingen van twee tot drie stappen zijn nauwelijks zichtbaar en afwijkingen van vier tot zeven stappen zijn duidelijker op te merken. Een goede led mag binnen de McAdam ellips niet meer dan twee stappen afwijken.


Passive InfraRed sensor (PIR)

Een PIR sensor is een apparaat dat gebruikt wordt om beweging te detecteren door middel van infrarood straling. Als een persoon langs een dergelijke sensor loopt, neemt het een snelle verandering van infrarood straling waar en zend het een signaal uit. PIR sensors worden onder andere gebruikt om automatisch licht of een camera in te schakelen als iemand een kamer binnenkomt.


Printed Circuit Board (PCB)

Een PCB, in het Engels 'Printed Circuit Board', kan gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder glasvezel, koper en aluminium. Het PCB heeft een elektrisch circuit dat in zilveren etsen is afgedrukt. Dit circuit is bepalend voor hoe de LED verlichting zal werken. Het is tevens het platform van waaruit LEDjes worden aangestuurd voor verschillende toepassingen.


Radio Frequency (RF)

RF staat voor radiofrequentie. Het is de golflengte waarop een afstandsbediening een signaal vanaf de afstandsbediening naar de LED strip stuurt. Bij LEDStripXL is deze frequentie 2.4GHZ tenzij anders aangegeven.


RGB en RGBW

De afkorting RGB is een  acroniem voor rood, groen en blauw. Dit zijn de 3 primaire kleuren van licht. Combinaties van deze 3 kleuren maken het mogelijk om allerlei andere kleuren te creëren. Standaard RGB LED strips maken gebruik van een 3-in-1 LED-chip, die bestaat uit rode, groene en blauwe chips. Wanneer alle 3 de kleuren helemaal aan staan en dus gemixt zijn ontstaat er een kleur die bijna wit is. RGBW strips gebruiken ofwel een 4-in-1 LED-chip die naas rood, groen en blauw ook een witte chip hebben of een RGB-chip naast een witte chip. Hoewel RGB een kleur kan produceren die zeer dicht bij wit in de buurt komt, een aparte witte LED veroorzaakt een veel puurdere witte toon. De extra witte chip biedt daarbij extra mogelijkheden voor kleurenmengen met de RGB-chips om een groot aantal unieke tinten te creëren.


RoHS Richtlijn

RoHS betekent Restristion of Hazardous Substances, oftewel Beperking van Gevaarlijke Stoffen. Het gaat om een EU-richtlijn, waarvan de bedoeling is het gebruik van zes (gevaarlijke) stoffen in de elektronische industrie te verminderen. U kunt deze vier letters tegenkomen op onze producten. Dit houdt in dat het product voldoet aan de RoHS Richtlijn.


Surface Mounted Diodes (SMD)

Surface Mounted Diodes is de term voor het type LED die op een PCB gesoldeerd en zeer krachtig is. Het is als het ware de verpakking van een LEDje in LED strips. Surface Mounted LEDjes kunnen sneller en met een betere kwaliteit dan doorverbindingen worden gemonteerd. Er zijn verschillende soorten SMD's wat betreft formaat en type LEDjes. LEDStripXL gebruikt met name SMD3528, SMD2835 en SMD5050 voor haar ledstrips en SMD5730 voor haar led aquarium balken. Het deluxe assortiment bevat vooral LEDjes van het type SMD3030 van Nichia.


Tijd controller

Een tijd controller is een kastje waarmee u één of meerdere LEDstrips door middel van door u gekozen instellingen automatisch kan bedienen. De tijd controller heeft in totaal 5 kanalen. Per kanaal kunt u een bepaalde instelling kiezen die, afhankelijk van het aantal LEDstrips dat u aansluit op dit kanaal, uw LEDverlichting aanstuurt. Wilt u bijvoorbeeld dat alle LEDstrips in uw woonkamer om 8:00 aangaan, kunt u deze strips op hetzelfde kanaal aansluiten en deze instelling toepassen voor het betreffende kanaal. Ook is het mogelijk om deze strips op afzonderlijke kanalen aan te sluiten en afzonderlijk te besturen.

Bij een tijd controller ontvangt u altijd een CD met software voor op uw PC. Met behulp van deze software bepaald u hoe de tijd controller afgesteld moet worden; hoe uw LEDstrips bediend moeten worden. U kunt ook op de tijd controller zelf enige instellingen toepassen.


Trafo

Zie transformator


Transformator (trafo)

Een transformator wordt in de LED wereld ook wel een 'trafo', 'driver', 'voeding' of 'voedingsadapter' genoemd. Een transformator zorgt ervoor dat een 12VDC of 24VDC lamp werkt op een 230VAC stroombron door de spanning om te vormen. Een LED transformator zorgt er dus voor dat uw LED verlichting een stabiele voeding heeft. Een 12 Volt LED-lamp waarbij expliciet vermeld staat dat deze geschikt is voor AC/DC werkt op zowel wisselspanning als gelijkspanning trafo’s.


Voedingsadapter

Zie transformator


Watt

De eenheid voor het meten van elektrische kracht. Het geeft de energie consumptie van een elektrisch apparaat weer wanneer deze ingeschakelt is. 


Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »