Hoeveel stroom verbruikt een LEDStrip

Hoeveel stroom verbruikt een LEDStrip

Heeft u altijd al willen weten hoe het nu echt zit met het verbruik van ledstrips en led verlichting? In deze post gaan we in op het energieverbruik van LED en tips om te besparen op uw energierekening.

LEDStrips en het stroomverbruik

Vrijwel iedereen weet dat er met LED energie bespaart kan worden. Hoe werkt dit precies en waarom zou u dus voor ledverlichting kiezen? Op deze vragen hopen we u antwoord te geven met de volgende stellingen: 
  1. LEDStrips besparen tot wel 80% ten opzichte van 'traditionele verlichting'
  2. Het vervangen van gloeilampen en spaarlampen voor LED lampen is eenvoudig
  3. Energiebesparen met LED verlichting hoeft helemaal geen dure investering te zijn
     

LED Strips besparen tot wel 80%

Energiebesparing is een " hot " onderwerp, iedereen heeft immers wel begrepen dat het milieu in de handen van de mens ligt. Toch wil iedereen graag een sfeervolle woonkamer, goede belichting in de keuken, heldere verlichting in de badkamer en overal in huis gemakkelijk te bedienen verlichting, als het even kan draadloos en met de smartphone of tablet te bedienen! Met LED en met LED Strips in het bijzonder is dit makkelijker dan ooit. 

In onze post over SMD types zijn we in gegaan op de verschillende type LED Chips. Het verbruik van een ledstrip hangt af van dit SMD type maar natuurlijk ook van het aantal ledjes op de strip (leds per meter) en of u de strip gedimt heeft of niet. Standaard staat er voor elk type SMD een verbruik. We zullen dit in een tabel weergeven voor de meest voorkomende types gebruikt in de producten op onze webshop:

  Verbruik per LED
SMD5050 0,24 Watt
SMD3528 0,08 Watt
SMD2835 0,2 - 0,4 Watt
SMD3527 0,16 Watt
Om het iets makkelijker te maken zullen we in onderstaande tabel direct een overzicht geven voor de meest verkochte led strips met bijbehorend verbruik.

  Verbruik per meter bij 60 led
RGB LEDStrip  14,4 Watt
LEDStrip met 1 kleur 4.8 Watt
Power LED Strip 24 Watt
Dual White LED Strip 9,6 Watt

Wanneer u dus wilt berekenen hoeveel stroom uw ledstrip zal gaan verbruiken. Kunt u eenvoudig de berekening aantal leds maal verbruik per led uitvoeren om tot het totale verbruik te komen. Zo verbruikt een RGB LEDStrip van 5 meter met 60 leds per meter 5x60x0,24 = 72Watt. Deze formule neemt 5 meter met 60 ledjes per meter van SMD5050 mee als variabelen. 

LEDStrip stroombehoefte en verbruik

Nu we weten hoeveel stroom een ledje verbruikt en we weten hoe we het verbruik van een ledstrip kunnen berekenen, wordt het tijd om kort in te gaan op de voedingsadapter van deze ledstrips en het bijbehorende vermogen.
 
In het bovenstaande voorbeeld hebben we berekend dat een RGB LED Strip van 5 meter met 60 ledjes per meter een vebruik heeft van 72 Watt. Dit betekend dat de LEDStrip voeding ook een vermogen moet hebben van minimaal 72Watt. Standaard wordt een led-strip welke u bij ons aanschaft zonder voeding geleverd. Echter tijdens het bestellen krijgt u de mogelijkheid om van deze losse strip een complete set te maken. Wanneer u kiest voor een complete set, krijgt u altijd een voeding welke voldoende kracht levert voor de bijbehorende strip. In het voorbeeld geval zal u dus een 6 ampère 75 Watt voeding krijgen wanneer u een set besteld.
 
Een ledstrip voedingsadapter verbruikt statisch vaak ongeveer 1 Watt. Hierdoor zit u altijd goed met een adapter welke u bij een complete set ontvangt!

 

// //