Ledstrip waterdicht? Hier moet u op letten!

Ledstrip waterdicht? Hier moet u op letten!

Wilt u een waterdichte LED strip kopen? In onderstaande blogpost leggen we uit hoe het precies zit met waterdichte bescherming van ledstrips dat wordt aangegeven met IP waardes. Wilt u weten of u een IP20, IP65 of IP68 ledstrip moet kopen? Lees het hieronder!

Op zoek naar een waterdichte ledstrip? Wij ontvangen regelmatig de vraag waarop gelet moet worden als men op zoek is naar waterdichte ledstrips. Daarom geven we u graag advies over de verschillende universele waterdichtheid waardes van ledstrips. Bij ledstrips wordt de waterdichtheid aangegeven met IP waardes. In het artikel hieronder vertellen we wat de verschillende IP waardes betekenen.

Hoe zit het met de bescherming van ledstrips?

Onze ledstrips zijn verkrijgbaar met verschillende IP-waarden. Deze waardes vertelt ons iets over de beschermingsgraad van een led strip. De afkorting IP staat voor Ingress Protection. Er zijn ledstrips met een IP20-bescherming, maar ook ledstrips met een IP65-, IP67- of IP68-bescherming. Het eerste cijfer geeft de maat voor bescherming tegen het binnendringen van stof aan, terwijl het tweede cijfer een maat voor het waterdichtheid is. Bij sommige ledstrips wordt er nog extra cijfers of letters aan de IP waarde toegevoegd om de bescherming tegen hoge druk/temperatuur en schokken (slagvastheid) aan te duiden.

Verschillende IP waardes bij ledstrips

Zoals gezegd zijn ledstrips verkrijgbaar met vele verschillende IP-waarden. Hieronder vertellen we meer over de bescherming van de verschillende IP-waarden die u vindt in ons assortiment.

  • IP20: Ledstrips met een IP20-bescherming hebben geen beschermende laag. Deze strips zijn enkel geschikt voor binnen in droge ruimtes. De ledstrip is niet beschermd tegen vocht en is dus niet waterdicht.

  • IP65: Deze ledstrips zijn bestand tegen spatwater, waardoor ze geschikt zijn om toe te passen in een toilet, keuken of douche. Ook buiten onder een afdekking of in een schuur kunnen ledstrips met een IP65-bescherming gebruikt worden. IP65 ledstrips kunnen in een profiel gebruikt worden mits er geen directe regen in valt. Er kan namelijk water in het profiel blijven staan dat via de niet spat waterdichte onderkant voor schade aan de printplaat kan zorgen. Echter zijn ledstrips met IP65 bescherming prima om te gebruiken onder een overkapping of als het profiel naar beneden gericht is.

  • IP68: Voor toepassingen onder water zijn ledstrips met een IP68-bescherming de juiste keuze. Deze strips zijn gemaakt voor langdurig gebruik onder water en zijn volledig water- en stofdicht. Ook de aansluitingen zijn waterdicht. Ledstrips met een IP68 codering zijn geschikt voor plaatsing direct in water. Deze led strips zijn in principe dé way to go voor vijvers, aquaria en andere erg vochtige omgevingen.

Ledstrips met IP65: de populairste keuze!

Ledstrips worden vrijwel altijd standaard in IP65 geleverd. Voor veel toepassingen heeft u geen spatwaterdichtheid nodig, maar stofdichtheid en bescherming tegen aanraking zijn altijd welkom. Ook zorgt de siliconenlaag dat de printplaat (PCB) van de ledstrips extra beschermd wordt, waardoor IP65 ledstrips een extra lange levensduur hebben.

// //