Ledstrip solderen

Ledstrip solderen

LEDstrip solderen? Hoe doet u dat precies? En waarop moet u letten? In deze blog leggen wij uit hoe een ledstrip solderen werkt en waarop u moet letten.

LED Strips solderen

Voor het  aan elkaar solderen van twee ledstrips is alleen soldeertin nodig en voor het solderen van een stroom aansluiting op een ledstrip heeft u ook de bijbehorende DC connector nodig. Dat kan deze DC connector zijn of deze voor single color strips. Maak het nog eenvoudiger met een onkoppelbare connectie tussen twee ledstrips met onze smart click sockets (deze moeten dus ook aan 1 kant op de strip worden gesoldeerd). Ook is het handig om een stukje tape bij de hand te houden, zodat er niks verschuift tijdens het solderen van de LED strip. Voor een LED strip solderen is een soldeerbout die 380 graden celsius kan halen echt het beste. Ook met een minder hete soldeerbout is een LED strip solderen mogelijk, echter duurt het langer of pakt de soldeertin minder goed op de ledstrip. Wees voorzichtig tijdens het solderen, want de soldeerbout wordt ontzettend heet.

Solderen van verschillende LED strips

Bij LEDstripXL hebben we een ruim assortiment LED strips dat bestaat uit een 5-tal hoofdcategorieën. Namelijk: single color, dual white, RGB, RGBW en RGB+CCT. Elk soort led strip heeft een verschillend aantal aders. Een single color led strip heeft slechts 2 aders, namelijk plus en min. Dit maakt een single color led strip ook het makkelijkste te solderen. Hoe meer aders een led strip heeft, hoe lastiger het solderen wordt.

Solderen: stap voor stap uitgelegd!

Stap 1. Verwijder eerst de siliconenlaag.

Voordat er gesoldeerd kan worden moet natuurlijk de siliconenlaag verwijderd worden. Indien uw ledstrip geen siliconenlaag heeft kan deze stap worden overgeslagen. Alvorens u begint met solderen adviseren wij een stukje krimpkous van circa 3 centimeter om de DC connector kabel of de ledstrip heen te plaatsen, hiermee kunt u na het maken van de soldering het netjes afwerken met het stukje krimpkous. 

Stap 2. Bevestig de strip op de werkbank met een stukje tape.

Voorkom dat de LED strip tijdens het solderen kan bewegen door de strip met een stukje tape vast te plakken.

Stap 3. Plaats de DC female connector.

Het is belangrijk om de connector met de draadjes, ook wel aders genoemd, recht op de koperen soldeerpunten van de LED strip te leggen. Als er echter een strip op een andere strip moet worden gesoldeerd dan kan dit rechtstreeks op de strip worden gedaan.

Stap 4. Soldeer de connector vast met soldeertin op de strip.

Gebruik de soldeertin om de uiteinden van de connector vast te maken op de koperen soldeerpunten. Soldeer het rode draad op de + en het zwarte draad op de - aansluiting. Houdt de soldeerbout boven het eerste soldeerpunt één seconde tegen het einde van de soldeerkern. Breng de (snel) gesmolten soldeerkern met de soldeerbout aan op het pinnetje van de connectoren en de koperen soldeerpunten. Dit zorgt ervoor dat de LED strip en de connector aan elkaar smelten. Herhaal deze stappen voor elk soldeerpunt.

Stap 5. Controleer.

Na het solderen van de ledstrip is het van belang om te controleren of de connector goed vast zit. Vervolgens kunt u de gesoldeerde LED strip testen. Indien alles naar wens functioneert kunt u de krimpkous, indien van toepassing, om de soldering heen vastzetten met een aansteker of andere warmtebron.

Let op: bij het solderen van een waterdichte LED strip is het belangrijk om na het solderen siliconenkit te gebruiken om de koppeling dicht te kitten. Als u de LED strip niet gebruikt in een vochtige ruimte, dan is het niet persé nodig om de LED strip met siliconenkit te behandelen.

Klik connectoren: de soldeervrije oplossing!

Bent u geen ster in solderen? Of kiest u liever voor de gemakkelijkste oplossing? Bij LEDStripXL bieden wij een soldeervrije oplossing, namelijk: klik connectoren. Deze klik connectoren zorgen ervoor dat u een afgeknipte led strip zonder te solderen opnieuw kunt aansluiten op de led voeding of om twee ledstrips zonder te solderen met elkaar te verbinden. Het enige wat u hoeft te doen is de LED strip in het koppelstuk te schuiven om vervolgens dicht te klikken. Zo gemakkelijk is de connectie gemaakt. In ons assortiment LED strip aansluitmateriaal vindt u meerdere soldeervrije connectoren!

// //