RGBW LEDstrips

RGBW LEDstrips

Wat zijn RGBW ledstrips nu precies? In dit blog leest u alle specificaties en kenmerken van dit type led strip. We gaan in op de chipset, lichtopbrengst en mogelijkheden van deze soort strip.

RGBW LEDStrip, de alles in 1 oplossing

RGBW LEDStrips zijn de nieuwste trend op het gebied van ledstrip verlichting. In deze post gaan we in op de specificaties en diverse kenmerken van de RGBW LEDStrip en de RGBW Chipset. 
Het belangrijkste kenmerk van de RGBW led strips van LEDStripXL is dat het een 4 in 1 chip betreft.  Er zijn ook andere RGBW led-strips op de markt, deze hebben vaak afwisselend een rgb en een warm witte ledchip. LEDStripXL heeft besloten om alleen nog maar de RGBW 4in1 chip te hanteren. (maar liefst 60 leds per meter!). 
Deze chipset het grote voordeel dat de led strip over de hele lengte dezelfde lichtkleur voortbrengt. Dit ziet er stukken beter uit dan een rgb chip afgewisseld door een warm witte led.

RGBW LED Chip Layout

hieronder laten we een afbeelding zien van de layout van een RGBW chipset.
RGBW LEDStrip Chipset
Zoals u ziet heeft de Warm Wit een prominente plek in de SMD gekregen. De rode, groene en blauwe kern verdelen de rest van het oppervlakte in de chipset.
Elke kleur heeft een eigen ader (deze lopen door de printplaat heen) en kunnen dus afzonderlijk van elkaar worden gestuurd. Zo kunt u dus met een bijpassende afstandsbediening zelf nauwkeurig bepalen welke lichtkleur u wilt weergeven met uw RGBW LEDStrip. Met 4 kleuraders en 1 stroomader (+ signaal) komt de strip op een totaal van 5 aders in de PCB (PCB betekend printed circuit board, de ondergrond van de led strip). Denk hieraan bij het bestellen van accessoires, er zijn hier speciale 5-aderige RGBW LEDStrip accessoires voor. Let bij het bestellen van de juiste accessoires op de juiste icoontjes: RGBW Icon1rgbw icon2

Voor elk doeleinde geschikt

Door het universele karakter van dit type ledchip. Kunt u deze werkelijk overal toepassen. Bij RGB denkt u toch vaak aan feestverlichting of het uitlichten van objecten of meubels in huis. Met de bijkomende warm witte lichtkleur in deze chip, kunt u deze ledstrips ook prima gebruiken als sfeerverlichting of zelfs als functionele verlichting in bijvoorbeeld uw keuken of denk aan een ledstrip achter de tv. Ook deze RGBW strips worden inclusief 3M plakrand geleverd dus u werkt ze eenvoudig weg op vrijwel elke ondergrond. Hieronder ziet u een afbeelding van deze chipset in een ledstrip.
RGBW LEDStrip Chipset 2Zoals u ziet kan ook dit geavanceerd type led-strip om de 3 ledjes worden geknipt. Als u dus bijvoorbeeld een 5 meter rol heeft gekocht en slechts 4,5 meter nodig heeft, kunt u dit zelf op maat knippen met een schaar. 

Verbruik en opbrengst van RGBW led

Het led type 4in1 zorgt voor een optimaal gebruiksgemak met een hoge lichtopbrengst. Met een hogere lichtopbrengst komt helaas ook een hoger verbruik kijken. Het verbruik van een RGBW LEDStrip is ongeveer 24.6 Watt per meter. Dit komt neer op 0,03W per led.
De lichtopbrengst verschilt per kleur. zo heeft Rood (630nm) een opbrengst van 3 Lumen per led, Groen (525nm) 7 Lumen per led, blauw (470nm) 2 Lumen per led en Warm Wit (2800K) een  opbrengst van 8 Lumen per led. Als alle 4 de leds tegelijkertijd branden is er dus een totale opbrengst van maar liefst 20 Lumen per led!

Voordelen van RGBW ledstrips

  • *  Alle kleuren van de regenboog in 1 ledchip
  • *  Een hoge lichtopbrengst per led en dus ook per meter
  • *  Maar liefst 60 ledjes per meter voor een ononderbroken lichtlijn en veel lichtopbrengst
  • *  Geen afwisselende kleuren per meter
  • *  Gedetailleerd kleuren instellen

 

// //